Sisustussuunnittelijan palkkaaminen

Monelle sisustaminen on harrastus ja nautinto, mutta osalle se on pakkopullaa joka voi olla vaikea toteuttaa yhteen esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa, remontin tai muuton aikana. Osa myös on epäileväinen omista visuaalisista kyvyistään tai uskoo ammattilaisen pystyvän tekemään parempia sisustusratkaisuja kotiinsa kuin itse. Tähän tarkoitukseen sisustussuunnittelija voi tosiaan tulla tarpeeseen joillekin ihmisille. Sisustussuunnittelijalla on usein paljon taidokasta silmää, sillä tittelin saaminen on vaatinut vuosien opiskelut ja ainakin alemman korkeakoulututkinnon suorittamisen. Tässä artikkelissa kerromme oleellista tietoa, mitä kannattaa huomioida sisustussuunnittelijaa hankkiessa.

Miten valita sopivin sisustussuunnittelija

Onnistunut sisustussuunnittelijan valinta on monivaiheinen prosessi, joissa mietitään monta eri aspektia aina tyylistä taloudellisiin tekijöihin. Aluksi, kannattaa miettiä yleisesti, minkälaisesta tyylistä pitää ja minkälaiselta uuden ilmeen toivoo näyttävän. Ajatukset kannattaa pyrkiä pukemaan sanoiksi, joiden avulla toi tarkentaa vaatimuksiaan selvemmin sekä kykenemään välittämään ne toisille ihmisille.

Oman tyylin määrittäminen on myös tärkeää siksi, että pystyy vertailemaan sisustussuunnittelijoiden työnäytteitä, eli portfolioita. Mikäli suunnittelijan tyyli eroaa omista mieltymyksistä selvästi, kannattaa suosiolla siirtyä arvioimaan seuraavaa. Kun potentiaalisia suunnittelijoita, joiden portfoliot ovat vakuuttavia, alkaa löytymään, kannattaa järjestää tapaaminen. Viimeistään sitä ennen kannattaa kuitenkin asettaa budjetti mahdollisimman tarkasti, sillä pelkkä budjetti voi jo karsia osan mahdollisista suunnittelijoista. Suuremmissa projekteissa kulut on usein mahdollista myös maksaa osissa, jolloin voi hyödyntää Frilans Finans-rahoituspalvelua tai https://www.freedomrahoitus.fi/ täydentämään omaa taloudellista tilannetta.

Sisustussuunnittelijan tapaaminen kasvokkain, mielellään sisustettavalla asunnolla, on ensisijaisen tärkeää. Yhteistyö ei synny pelkkien kuvien arvioinnilla, vaan myös persoonien on kohdattava. Tapaamisessa sisustussuunnittelija voi antaa varhaisia ideoita, minkälaista sisustusta hän olisi suunnittelemassa, sekä hinta-arvion. Tässä vaiheessa on tärkeää, että jatkaa yhteistyötä vain suunnittelijoiden kanssa, joiden suunnitteluvisio tuntuu hyvältä omia ja jonka kanssa henkilökemiat kohtaavat. Vaikka sisustussuunnittelijalla olisi vaikuttava portfolio, hieno koulutus sekä kokemusta kuuluisista asiakkaista, ne ovat kaikki triviaaleja tekijöitä, jos maut eivät kohtaa ja kanssakäyminen tökkii. On tärkeä muistaa, että sisustussuunnittelija on asiakkaalle töissä, ja että asiakas tulee vuosia asumaan hänen sisustamassa asunnossa, joten sen täytyy tuntua omalta.

Tapaamisten aikana on tärkeä pysyä jämäkkänä mutta samalla olla liikkeellä avoimin mielin, eikä välittömästi torjua suunnittelijan ratkaisuja tuntumapohjalta, vaikkakin viimeisen sanan tulisi aina olla asiakkaan. Suunnittelijalta kannattaa kysyä paljon kysymyksiä ja pyytää mahdollisesti useampia ratkaisuja kinkkisempiin sisustuskohtiin. Suunnittelijoita kannattaa pyrkiä tapaamaan oman aikataulun salliessa mahdollisimman monta, mutta ainakin useamman kuin vain pari. Tällä tavoin, todennäköisesti löytää parhaimman suunnittelijan niin visuaalisesti kuin taloudellisesti, oppii tunnistamaan vaikeimpia sisustettavia osa-alueita asunnostaan.

Viimeiseksi, kannattaa aina laatia tarkka suunnitelma ja ehdottomasti kirjallinen sopimus, joka kattaa kaikki tärkeimmät aspektit, kuten aikataulun, hinnan, hankittavat materiaalit sekä huonekalut ja vastuut.

Sisustussuunnittelijan hinta

Sisustussuunnittelijan palkka on keskimäärin 3000 euroa kuukaudessa, eli hieman keskiverto suomalaisen palkkatasoa parempi. Luonnollisesti suunnittelijan hintaan lisätään monia muita kuluja, eli kulut eivät suinkaan suoraan verrannollisia sisustussuunnittelijalle maksettuun tuntipalkkaan. Etenkin sisustustoimistojen kautta työskentelevät suunnittelijat saavat vain osan korvauksesta, ja osa menee toimistolle kulujen kattamisen lisäksi. Monet tekijät vaikuttavat loppuhintaan, kuten sijainti, suunnittelijan kokemus sekä asunnon koko. Mikäli sisustus tapahtuu samanaikaisesti remontin kanssa, toimistot usein tarjoavat pakettiratkaisuja, jotka sisältävät sekä remontointi- sekä sisustussuunnittelijan palvelut usein alennettuun hintaan yhteistarjouksessa. Myös vertailu kannattaa, vaikka pelkän hinnan mukaan sisustussuunnittelijaa ei kannata valita vaan ottaa huomioon myös aikaisemmin luetellut tekijät.