Pilvenpiirtäjät Suomessa

Monet muistavat varmasti pilvenpiirtäjät amerikkalaisista elokuvista. Ties monessako elokuvassa on seikkailtu pilvenpiirtäjän katolla tai roikuttu tornitalon ikkunasta. Suomessa nämä korkeat rakennukset ovat olleet hyvin harvinen näky, ja kun katsoo Suomen eri kaupunkien siluettia, on se yleensä melko tasainen ja matala.

Suomessa on kuitenkin havahduttu siihen, että maata ei enää valmisteta ja varsinkin kaupunkien keskustojen alueella tietyt osat ovat hyvinkin haluttuja paikkoja. Monet yritykset haluavat toimistonsa kaupunkien keskustoihin ja lisäksi moni ihminen haluaa asua keskustassa. Tämän seurauksena Suomeenkin on alkanut nousta korkeampaa rakennuskantaa ja lisäksi muutama pilvenpiirtäjän kriteerit täyttävä rakennus on noussut, tai nousee parhaillaan Suomen maaperälle. Tornitalot kiinnostavat myös sijoittajia, sillä uusiin asuntoihin on yleensä helpohko saada vuokralaisia. Esimerkiksi https://tessin.com/fi/ palvelu tarjoaa asuntosijoittamisen palveluita.

Tämä on toki luonnollista kehitystä kun mietitään Suomen suurimpien kaupunkien kasvua. Kaupunkien keskustat ovat jo täynnä, joten ainoa luonnollinen kasvun suunta on ylöspäin. Keskustan aluella voidaan pitää korkeita vuokria niin yritysten käyttöön tarkoitetuissa tiloissa kuin asuinkäyttöön tarkoitetuissa kerroksissa ja rakennuksissa.

Suomen korkeimpia rakennuksia

Suomen korkein rakennus oli pitkään Espoon Keilaniemestä löytyvä Accountor Tower. Siinä piti pitkään päämajaansa niin Neste kuin Fortumkin. Rakennus on valmistunut jo vuonna 1976, joten se on ehtinyt jo pitkään ikään. Rakennuksen korkeus on kuitenkin vain 90 metriä ja onkin ihme, että se säilytti paikkansa Suomen korkeimpana rakennuksena aina vuoteen 2006 saakka. Silloin valmistui Cirrus – kerrostalo Helsingin Vuosaareen.

Tällä hetkellä Suomen korkein rakennus on Helsingissä Redi – kauppakeskuksen yhteydessä sijaitseva Majakka. Se kohoaa 134 metrin korkeuteen ja on suurimmaksi osaksi asuinkerrostalo. Yläkerroksissa on juhlatiloja, mutta suurin osa rakennuksesta on asuinkäytössä. Majakka on osa Kalasataman alueelle kohoavaa pilvenpiirtäjien rypästä. Seuraavien vuosien aikana viereen nousee ainakin 6 pilvenpiirtäjää, joten alueen siluetti tulee muuttumaan todella paljon.

Suomen toiseksi korkein rakennus sijaitsee Suomen Manchesterissa, eli Tampereella. Vuonna 2014 avattu Sokos Hotel Torni nousee 88,5 metrin korkeuteen. Alueella on paljon muutakin rakentamista käynnissä, mutta muita pilvenpiirtäjiä ei ole vielä toistaiseksi noussut Tornin viereen.

Korkea rakentaminen yleistyy

Korkeita rakennuksia siis nousee Suomeenkin kiihtyvällä tahdilla. Monia rakennushankkeita on käynnissä ympäri maata. Esimerkiksi Espoon Keilaniemessä valtava rakennustyömaa tulee kestämään vielä useamman vuoden ajan. Siinä liikenteen pääväylä upotetaan maan alle ja päälle rakennetaan tornitalojen keskittymä. Talot tulevat pääosin asuinkäyttöön, ja ne kohoavat yli sadan metrin korkeuteen.

Myös muualla maassa on joko suunnitteilla tai on jo alettu rakentaa tornitaloja. Ouluun on noussut muutamia keskimääräistä korkeampia rakennuksia, ja vieläkin korkeampia taloja on suunnitteilla. Kauppakeskus Valkean tornitalo rikkoi melko matalan kaupunkisiluetin ja viereen on suunnitteilla toinen lähes 20 – kerroksinen talo.

Ihmiset ovat nykyisin valmiita asumaan korkeissa taloissa, mikä ei vielä ehkä muutama vuosikymmen sitten olisi ollut realismia. Asuntojen hinnat ovat nousseet paljon isojen kaupunkien keskustoissa ja asunnoista on pulaa. Sama pätee toimistotiloihin, joten on loogista, että korkea rakentaminen lisääntyy.

On kuitenkin aivan erilainen rakennusprojekti rakentaa vaikkapa 35-kerroksinen tornitalo kuin että rakennetaan 5-kerroksinen talo asuinkäyttöön. Mittaluokka on aivan eri ja rakennusaika on monissa tornitaloissa myös aivan eri luokkaa kuin perinteisissä pienemmissä kerrostaloissa.