Kekseliästä kierrätystä osana kodin sisustamista ja rakentamista

Nykyään on monia hyviä syitä harkita kierrätystä oman kotinsa sisustamisen yhteydessä tai jopa sen rakennusvaiheessa. Maapallon lämpeneminen, luonnon hyvinvointi ja muut ekologiset aiheet ovat kovasti pinnalla mediassa ja osana keskustelukulttuuria. Lisäksi nyt on paras mahdollinen aika kierrättää myös siksi, että kierrätettyjen tavaroiden valikoima on kasvanut huimasti. Niiden hankkiminen on myös entistä helpompaa Internetin kautta. Tiedonhankinta ja eri kierrätysideat ovat laajalti saatavilla ja tässä artikkelissa kerromme monia erinomaisia tärppejä.

Kierrätetyt materiaalit osana rakentamista

Rakentaminen ei tunnetusti ole ympäristöystävällistä puuhaa, mutta ympäristön kuormitusta pystyy siinäkin järkevillä valinnoilla vähentämään esimerkiksi materiaalihankinnoissa. Rakennusvaiheen ympäristökuormituksesta huolimatta rakennuksen käyttövaihe on kaikkein haitallisin osa sen elinkaaresta. Kaikkea ei kuitenkaan voi kierrättää ja tavaraa täytyy ostaa myös uutena. Silloinkin ympäristöä voi säästää ostamalla tarpeet lähempää kuljetuksesta aiheutuvien päästöjen vähentämiseksi. Voisi suosia esimerkiksi kotimaisia yrityksiä, kuten kellfri-verkkokauppaa.

Ulkomailla on saatavilla mitä erikoisimpia kierrätettyjä rakennusmateriaaleja. Esimerkiksi vanhasta korkkimateriaalista pystytään valmistamaan kierrätettyjä seinä- tai lattialaattoja, jotka sopivat hyvin rakennuskäyttöön. Materiaalina korkki on hyvin vettä hylkivää, mutta samalla pehmeämpää ja lämpimämmän väristä kuin keraamiset laatat. Lisäksi muutamien vuosien päästä oman pihansa asfaltiksi voi valita ympäristöystävällisemmän ja kierrätetyn vaihtoehdon, sillä plasphalt-niminen asfalttivariantti on yleistymässä. Veikeästi nimetty materiaali yhdistää nimessään muovin (plastic) ja asfaltin (asphalt) plasphaltiksi. Materiaali onkin tehty melkein kokonaan kierrätetystä muovista ja mikä parasta, plasphalt on monesti tavallista asfalttia kestävämpää käytön kannalta.

Erikoisia innovaatioita löytyy myös lähempää. Norjassa on kehitetty paperista valmistettavia ”puupalikoita”. Niissä kierrätettyä paperimateriaalia on yhdistetty kiinteiksi, palikkamaisiksi pölkyiksi, joita voi hyödyntää rakentamisessa tavallisen puun tapaan. Tämän takia on selvää, että kyseinen kierrätetty paperimassa on sekä veden että tulenkestävää. Toinen innovaatio liittyy muovipusseihin, jotka ovat tyypillisesti olleet erittäin vaikeita kierrättää ja joiden maatuminen luonnossa kestää vuosikausia. Muovipussit ovat merkittävä uhka myös mereneläville etenkin kehitysmaissa. Uuden keksinnön ansiosta muovipusseista voidaan rakentaa erittäin kevyitä ja helposti siirreltäviä seinäpaloja. Kierrätetyt muovipussimoduulit eivät ole kovin kestäviä, mutta ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi sisälle välitilojen eristäjiksi. Monia näistä materiaaleista ei vielä aktiivisesti käytetä Suomessa, mutta kierrätettyjen materiaalien kehitystä kannattaa pitää silmällä kun on itse rakennus- tai remontointivaiheessa.

Kierrätys osana sisustamista

Rakennusvaiheen jälkeen alkaa toinen vaihe, eli sisätilojen sisustaminen ja kodinkoneiden hankkiminen, mikä myös on ympäristöä kuormittavaa. Valinnoilla on kuitenkin edelleen väliä ja omaa vaikutusta ympäristön kuormitukseen pystyy vähentämään. Nykyään Internetin kautta on helppo vertailla käytettyjä kodinkoneita ja esimerkiksi jääkaappia tai pesukonetta ei tarvitse hankkia uutena. Monet myös antavat luovuutensa kukkia ja esimerkiksi hienon sängyn, sohvan tai olohuoneen pöydän voi valmistaa käytetyistä puulavoista näkemällä siihen edes jonkin verran aikaa ja vaivaa. Kaikkia kodinkoneita ei todennäköisesti kuitenkaan ole mahdollista hankkia käytettynä, mutta ympäristöä voi silti huomioida ostamalla tuotteita, jotka ovat saaneet korkean energiatehokkuusluokituksen. Kuten aikaisemmin artikkelissa kirjoitimme, suurin osa ympäristökulutuksesta aiheutuu vuosien mittaan rakennuksen käyttövaiheessa. Kierrätys rakennusvaiheessa antaa siis erinomaisen pohjan, mutta on erityisen tärkeää ottaa huomioon ympäristöaspektit arkisemmissa asioissa osana sisustus- ja kodinkonevalintoja.