Laadukkaan ulko-oven valinta

Oletko valitsemassa uuteen kotiisi sopivaa ulko-ovea? Menikö vanha ovesi rikki? Mitä asioita tulee ottaa huomioon ulko-oven valinnassa? Minkälainen on hyvä ulko-ovi?

Ulko-ovi on muutakin, kuin pelkkä kulkureitti sisään ja ulos talosta. Sen tulee olla turvallinen, sen pitää eristää hyvin lämpöä, ja olla helppokäyttöinen. Samalla ovi määrittää talon julkisivun, ja sitä voisi kutsua eräänlaiseksi talosi käyntikortiksi. Se tervehtii vieraita, ja pitää varkaat ulkopuolella. Yksityisyyden raja kulkeekin monesti ulko-ovessa.

Turvallisuus ja energiatehokkuus
Vaikka usein ulkonäkö saattaa olla suurin peruste oven valinnalle, tulisi turvallisuus ottaa silti aina huomioon. Jos ulko-ovi näyttää ulkoapäinkin kestävältä ja vankalta, vähentää se jo murtoriskiä itsessään. Kuitenkin kannattaa varmistaa, että oven rakenne kestää mahdolliset murtoyritykset. Saranoiden tulisi olla suojatut ja vahvat. Kielen, karmin vastakappaleen sekä lukkorungon täytyy olla tarpeeksi vahvoja, ja mieluiten murtosuojalla suojattuja. Lukkopesien tulisi olla ajan tasalla sekä turva-avaimella varusteltuja. Myöskin turvalukko sekä ketju ovat hyviä lisiä oveen turvallisuuden kannalta.

Oven tulee myöskin eristää hyvin ääniä, ja pitää lämmön siellä missä sen kuuluukin olla, sisällä. Oven tulisi olla eristetty sisältä polyuretaanilla, sekä lasiaukossa pitäisi olla kolminkertainen lasi, joka auttaa myös pitämään lämmön sisällä. Myöskin tiivisteiden tulisi olla hyvät ja pitää hyvin lämpöä sisällä. Nämä ovat siis perusasioita laadukkaassa ulko-ovessa.

Mallisto-ovet
Yleensä ulko-ovia löytyy jokaiseen makuun jo valmiiksi tehdyistä mallistoista. Halutessaan oven voi tietenkin aina teettää puusepällä, jos haluaa jotain erikoisempaa. Oven pintamateriaali voi olla puuta, jalopuuta tai ihan vain maalia. Ovi voi olla umpinainen, tai siinä voi olla yksi tai useampikin ikkuna. Pinta voi olla sileä tai koristeltu. Valikoimaa siis todellakin riittää, ja erikoisemmatkin toiveet voidaan varmasti täyttää. Hyviä mallisto-ovia löydät esimerkiksi Byggmaxin ulko ovi -mallistosta.

Oven koko
Ulko-ovissa standardikoko on useimmiten 10 x 21, mikä tarkoittaa asennusaukon kokoa. Tarkat mitat karmeista ovat 990 mm x 2090 mm. Pääovet on varusteltu yleensä lisäksi niin sanotulla ”vasikalla”, joka leventää kulkuväylää ja helpottaa muun muassa suurien esineiden kuljettamista ovesta. Vasikka voi olla myöskin kiinteä, mikä tarkoittaa sitä, että sen ainoa ominaisuus on sen ulkonäkö.

Varastoissa, terasseilla ja puutarhaovissa yleinen oven koko on taas 9 x 21. Tätä pienempää ovea ei ulko-oveksi kannata hankkia. Parveke- ja puutarhaovet yleensä halutaan oven ympärillä olevien ikkunoiden mukaisiksi, joka tarkoittaa sitä, että ovien lasituskorkeus sekä lasituksen asema ovat samat kuin ikkunoissa.

Ulko-ovet toimitetaan yleisimmin peruspakettina, joka sisältää oven karmit, kynnyksen, ovilevyn, lukkorungon ja heloitusporaukset. Hinta vaihtelee parista sadasta eurosta tuhansiin euroihin. Hinnoissakin on siis paljon eroja, ja asennuksista tulee vielä yleensä lisäkustannuksia. Oven kätisyys (avataanko oikealla vai vasemmalla kädellä) riippuu siitä, mihin suuntaan ovi avautuu.

Lukot
Vakuutus- sekä rakentamismääräyksissä on selkeät ohjeet ulko-oven minimivarustelusta. Ovessa tulee olla lukko, joka aukeaa sisäpuolelta ilman avainta. Tämä on siltä varalta, jos sattuu onnettomuus, ja ulos pitää päästä nopeasti. Lisäksi on suositeltavaa asentaa oveen turvalukko sekä murtosuojaus, ja parvekeoviin suositellaan asennettavaksi lukittava pitkäsalpa tai turvalukko.

Muita ulko-oven varusteita ovat muun muassa ovisilmä, kirjeluukku, avoinnapitolaitteet, salvat sekä ovensulkijat. Tänä päivänä myöskin sähköiset hälyttimet ja lukot ovat turvallisen oven varusteita.