Uunista hohtavan puhdas

Kunnon siivouksen aikana on hyvä myös keskittyä uunin puhdistamiseen. Varsinkin vanhoissa vuokra-asunnoissa uuni on saattanut olla pesemättä vuosia, jolloin kerääntynyt lika ja rasva saa sen näyttämään likaiselta ja haisemaan vieläkin pahemmalta. Tämä on tietenkin terveysriski, sen takia että vanhentunut ruoka voi myrkyttää uudenkin ruuan ja pahimmillaan syttyä palamaan, aiheuttaen tulipalon koko asuntoon. Katso niksit ja selvitä millä uunista saadaan taas hehkuvan puhdas!

Käytä vetta ja ammoniakkia

Lämmitä uuni 65 asteiseksi ja sammuta. Mikäli kohteena on kaasuliesi, sulje suuttimet. Aseta iso astia kiehuvaa vettä uunin alimmalle tasolle ja lisää ammoniakkia sisältävä vuoka ylimmälle tasolle. Sulje uunin ovi ja anna vaikuttaa yön ylitse. Avaa uuni aamulla ja poista tasot. Anna uunin tuulettua 15 minuutin ajan, lisää teelusikallinen saippuaa ammoniakkiin ja hinkkaa uunin sisältä, käyttäen muovihanskoja.

Valkoviinietikka ja ruokasooda

Tyhjennä uuni ja ota tasot ulos. Sekoita puoli kuppia ruokasoodaa veteen, niin että siitä tulee tahnamaista. Käytä hanskoja levittäen aineen kaikkialle uunin sisälle, mutta ei lämmityselementtien päälle. Anna aineen vaikuttaa vähintään 12 tuntia ja pyyhi kostutetulla rätillä. Suihkuta valkoviinietikkaa mille tahansa alueelle, josta ruokasoodaa on vaikea saada pois. Jatka pyyhkimistä niin kauan, kunnes kaikki lika on irronnut ja uuni näyttää uudelta.