Mökin hankkiminen Suomessa

Suomessa on yli puoli miljoonaa mökkiä, mikä lienee eniten maailmassa asukaslukuun nähden. Mökkeily onkin Suomessa noussut jo kansallisharrastuksen asemaan, sillä mikä olisikaan mukavampaa kuin viettää kesäloma luonnon keskellä omassa rauhassa? Mökkeilyyn tarvitaan tietysti mökki, jonka voi toisaalta myös vuokrata tai lainata sukulaisilta. Mökin puuttumisen voi tietysti korvata myös rakentamalla oman mökin, mutta onko se paras vaihtoehto?

Vuokramökkeily suosittua

Ympäri Suomen on tarjolla tuhansia vuokramökkejä, joita voi halutessaan vuokrata. Vuokramökkeilyssä on paljon etuja. Vuokraus on selvästi halvempi vaihtoehto, jos haluaa mökkeillä vain joitain viikkoja vuodessa. Vuokramökin ylläpidosta ei tarvitse stressata, vaan voi keskittyä rauhassa mökkeilyyn. Mökin voi varata mistä päin Suomea tahansa, jolloin se mahdollistaa tietyn vapauden. Talvella voi mennä lappiin laskettelemaan ja kesällä Keski-Suomeen muuten vain rentoutumaan.

Oma mökki

Oman mökin voi joko ostaa tai rakentaa. Mökin ostaminen lienee kalliimpi, mutta toisaalta helpompi vaihtoehto. Mökin rakentaminen vie runsaasti aikaa ja voimavaroja, mutta toisaalta itse rakentamasta mökista saa aivan sen kaltaisen kuin haluaa. Mutta mitä kaikkea mökin rakentamisessa tulee sitten huomioida?

Mökkiprojektia suunniteltaessa on aina suunniteltava budjetti, jotta tiedetään kuinka paljon rakentamiseen on varattava rahaa. Oman budjetin kanssa kannattaa olla realistinen, mökin rakennus ei saisi kuormittaa omaa taloutta aivan suunnattomasti. Mikäli oma budjetti ei mahdollista haluttua lopputulosta, myöntää freedomrahoitus lainaa mökkiprojektin onnistumiseksi. Laadusta säästetyt rahat harmittavat taatusti jälkikäteen.

Vanhan sanonnan mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä pätee myös mökin rakentamisessa. Hyvällä suunnittelulla vältetään monet ongelmat, ja päästään haluttuun lopputulokseen. Suunnitelussa kannattaa usein kääntyä ammattilaisten puoleen, jotta mökista saadaan varmasti toimiva. Suunnittelukulut voivat nousta melko korkeaksikin, mutta ne ovat varmasti tarpeen.

Kaikki mökin rakentamiseen tehdyt sopimukset kannattaa hoitaa kirjallisesti. Näin vältytään mahdollisilta sekaannuksilta ja riitatilanteilta. Hyvä dokumentointi auttaa myös tulevaisuuden korjauksissa, kun tiedetään tarkkaan mitä rakennusvaiheessa on tehty

Rakennusvaiheen alussa kannattaa projektiin palkata pääsuunnittelija ja vastaava mestari. Näin projekti etenee suunnitelmallisesti, ja rakentamiseen on tarvittava tietotaito käytössä.

Mökin rakentamiseen kannattaa palkata luotettavia ja osaavia tekijöitä, mikäli itsellä ole tarvittavaa kokemusta. Näin vältytään rakennusvirheiltä ja huonolta jäljeltä, joka varmasti harmittaa jälkikäteen. Osaavien tekijöiden puute saattaa hidastaa projektia ja jopa nostaa kustannuksia, jos joudutaan työvaiheita joudutaan tekemään monta kertaa uudestaan.

Tontin hankinta tulee myös lukea kustannuksiin. Tontilla on myös muita hintavaikutuksia kuin sen hankinta. Vaikeaan maaperään rakentaminen voi nostaa kustannuksia jopa tuhansia euroa. Myös infrastruktuurin rakentaminen on kallista, joten tontille johtava tie ja läheinen sähköverkko ovat aina positiivisia puolia.

Rakennus vai osto?

Lienee täysin yksilöllistä, miten uusi mökki kannattaa hankkia. Kiireisen on varmasti helpompi ostaa valmis mökki, tai tilata niin sanottu avaimet käteen – ratkaisu. Toisaalta jos riittää innostusta ja omaa vapaa-aikaa, niin mökin rakentaminen on myös oiva vaihtoehto. Rakentamisessa mukana oleminen opettaa paljon ja on varmasti myös palkitsevampaa jälkikäteen. Rakennusvaihe saattaa sytyttää palon myös muuhun remontoimiseen, vaikka toisaalta se voi aiheuttaa myös suurta stressiä.